Geschiedenis

Het BovenIJ ziekenhuis is ontstaan uit een fusie tussen het Ziekenhuis Amsterdam-Noord (ZAN), het Juliana ziekenhuis (JZ) en het Luthers Diakonesse ziekenhuis(LDI).

Elk van deze drie ziekenhuizen was te klein om zelfstandig te blijven voortbestaan. In 1976 bracht de wethouder van gezondheidszorg van de gemeente Amsterdam de heer Verheij het ZAN in contact met het LDI en het JZ. Samen konden ze verder. Op 15 oktober 1979 richtten de besturen van de Luthersche Diakonessen Inrichting, de Gereformeerde Vereniging voor Ziekenverpleging en de Stichting Medische Voorzieningen Amsterdam-Noord de Stichting Gezondheidszorg Amsterdam op, met het doel een nieuw modern ziekenhuis te bouwen in Amsterdam-Noord. Weliswaar had Amsterdam-Noord het ZAN, maar er was behoefte aan meer en groter, terwijl aan de stadse kant van Het IJ bedden gesloten moesten worden.

Op 13 september 1984 werd de eerste paal geslagen en begon in De Banne de bouw van het nieuwe ziekenhuis. En na bijna drie jaren opende het BovenIJ ziekenhuis op 22 juni 1987 haar deuren. De feestelijke opening door prinses Juliana volgde op 25 september van dat jaar.