Bewegen doet me goed!

Van mei tot oktober wandelen diabetespatiënten van het BovenIJ ziekenhuis, iedere week door Amsterdam-Noord. Ze doen mee aan de Nationale Diabetes Challenge.

Bewegen doet me goed!

Henk de Graaf is één van hen. Aan de tafel in zijn woning in Nieuwendam vertelt hij zijn verhaal: "Toen ik jong was, kreeg ik een ongeluk met de motor. Mijn schouder raakte daarbij ontwricht. Bewegen ging moeilijk met als gevolg dat ik overgewicht kreeg. Dit is de aanleiding geweest tot het ontstaan van mijn diabetes."

"Nu gaat het beter. Sinds twee jaar sport ik weer. Twee keer in de week bij de sportschool en ik loop mee met de wandelgroep. Hierdoor voel ik me veel beter en gezonder. Bewegen doet me goed."

"Henk is zeker veranderd door het wandelen", vertelt Karin de Hertog, diabetesverpleegkundige in het BovenIJ ziekenhuis. Zij is één van de initiatiefnemers van de deelname van patiënten aan de Nationale Diabetes Challenge. "Ik begeleid Henk bij zijn diabetes en sinds hij meer beweegt is hij afgevallen, zijn de bloedwaardes verbeterd en hoeft hij minder insuline te gebruiken."

Henk vindt het wandelen in de groep erg leuk. "Vroeger was ik stiller en zat ik vaak op de bank, maar als ik nu zit denk ik ‘wat zal ik eens gaan doen'. Stilzitten is niet meer zo mijn ding. Ik werk liever in de tuin of help mijn moeder met een klusje."

Henk is erg gemotiveerd en wandelt nu voor de tweede keer mee. De deelnemers van de Challenge hebben een stappenteller gekregen en die van Henk draait overuren. Hij haalt per dag gemakkelijk 20.000 stappen of zelfs meer. "Eigenlijk ben ik nog nooit zo sportief geweest, ik voel me goed en vind het nu ook leuk om met anderen te praten", vertelt Henk lachend. Een goede ontwikkeling dus. "En ik weet het zeker, ik blijf sporten en wandelen."


Je bent hier: Verhalen | Bewegen doet me goed!