Persoonlijke voorbereiding zorgt voor minder angst

In het BovenIJ ziekenhuis komen ongeveer 450 kinderen per jaar op het Dagcentrum voor een kleine ingreep, zoals het verwijderen van de neus- en keelamandelen of het plaatsen van buisjes in de oren. Kinderverpleegkundigen Ellen Welboren en Petra Schulte bereiden de kinderen én hun ouders persoonlijk voor en stellen hen van tevoren op hun gemak.

Damanja en haar moeder

“Een week voor de ingreep komen de kinderen naar het dagcentrum om kennis met ons te maken”, vertelt Petra. “Zo zien de kinderen op de dag van de ingreep een bekend gezicht en dat is prettig. Bij de voorbereiding is er voor ieder kind persoonlijke aandacht en tijd voor het stellen van vragen. En op woensdag komen ook de Cliniclowns langs. De kinderen krijgen een kleuren voorleesboekje waarmee ouders thuis met hun kind over de komende dagopname kunnen praten. We merken dat door deze persoonlijke voorbereiding zowel de kinderen als hun ouders meer grip krijgen op wat er gaat gebeuren en ze de ingreep hierdoor ook beter verwerken. Tenslotte is ook voor ouders de operatie van hun kind vaak een spannende gebeurtenis.”

Kinderen beleven een ingreep op iedere leeftijd weer anders

Lucinda, moeder van Damanja: “In haar eerste levensjaren was mijn dochter Damanja vaak ziek. Verkouden en vaak keelontsteking, na vier antibioticakuren zijn we verwezen naar de KNO-arts. Omdat ik goede ervaringen had in het BovenIJ ziekenhuis hebben we hier, in overleg met de huisarts, een afspraak gemaakt.” Na het bezoek bij de KNO-arts en de anesthesist, volgde de voorbereiding op het Dagcentrum. “Damanja haar neus- en keelamandelen zijn al eens verwijderd en ze heeft al diverse malen buisjes in haar oren gehad”, vertelt haar moeder. “Maar op iedere leeftijd beleven kinderen dit anders, daarom komen wij iedere keer naar de voorbereiding. Als ouder ben je de veilige haven voor je kind, en je kind voelt het aan als je angstig bent. Ik probeer daarom rustig te blijven en Damanja te steunen. Als we erover praten ontken ik niet dat het spannend is. Het is ook prettig dat de kinderen in hun gewone kleren naar de operatiekamer gaan, beter dan in zo’n ziekenhuisjasje.”

Damanje met Ellen en Petra

Damanja met kinderverpleegkundigen Petra (l) en Ellen

Petra: “Na de ingreep krijgen de kinderen en hun ouders instructies mee voor thuis, waarbij adviezen over een goede pijnstilling heel belangrijk zijn. We merken dat de persoonlijke benadering van artsen en verpleegkundigen bijdraagt aan een positieve ervaring. De dag na de ingreep bellen we de ouders nog op en kunnen ze indien nodig, nog vragen  stellen.”

Zeer tevreden

Lucinda: “Na de ingreep ging Damanja beter eten, maar ze bleef wel chronisch verkouden. Na het plaatsen van de ‘buisjes’ hoorde Damanja gelukkig wel beter. Wij zijn zeer tevreden over de zorg in het BovenIJ ziekenhuis. Hoewel we niet dichtbij wonen en zeker een uur moeten rijden, komen we als het nodig is weer terug voor een behandeling bij de KNO dagbehandeling.”


Je bent hier: Verhalen | Persoonlijke voorbereiding zorgt voor minder angst